Dodał: Anna Data: 12/02/2020 - 10:03:05
Rodzice

W dniu 11 lutego br. z okazji Dnia Pizzy w grupie Starszaków przeprowadziliśmy w przedszkolnej kuchni warsztaty samodzielnego przygotowania tej pysznej potrawy. Przed rozpoczęciem warsztatów dzieci wykonały kolorowe czapki kucharskie, w których poczuły się jak prawdziwi kucharze i z zapałem przystąpiły do działań kulinarnych. Poznając kolejne etapy robienia pizzy i potrzebne do tego składniki, dzieciaki przygotowały, ugniatały i wałkowały ciasto, kroiły poszczególne składniki: pieczarki, wędlinę, pomidory, tarły żółty ser, smarowały wyrośnięte ciasto keczupem z przyprawami i na koniec cierpliwie czekały aż przygotowane danie upiecze się w piekarnikach. I chyba ten etap prac był dla nich najtrudniejszy, bo bez przerwy dopytywały się kiedy wreszcie będzie gotowa. A kiedy się w końcu doczekały…. zajadały ją ze smakiem, prosząc o kilka dokładek! Starszaki stwierdziły, że był to najfajniejszy dzień w roku, ponieważ mogły same zdecydować o smaku pizzy i później samodzielnie ją wykonać. Nauka poprzez samodzielne działanie i eksperymentowanie jest więc najlepszą metodą przygotowania dzieci do nauki w szkole. Dziękuję wszystkim rodzicom za dostarczenie produktów, a P. Dyrektor Róży Karasińskiej i P. Beacie Szymczak za pomoc w przeprowadzeniu „pizzowych” zajęć. Opracowała Anita Stanisławska.

galeria

 

Dokumenty - rekrutacji

   

Galeria



Polecamy